POZOR, NECHYTAJ HO, TO JE BOJOVÉ PLEMENO!

Týchto nezmyslov sme počuli už toľko, že ani nevieme ako na ne zareagovať. V prvom rade by sme si mali teda vysvetliť, že nič také ako výrazy bojové plemená psov či bojové psy neexistuje.

Medzinárodná kynologická federácia, ani jej tisícstranový slovník, takýto výraz nepoznajú! Rozumiete? :) Okrem ľudí, najmä teda tých, ktorí o tom vedia prdľajs, tieto dezinformácie šíria aj média. Bohužial. Práve médiá, ktoré majú obrovský vplyv na obyvateľov, ktorí sú neznalí, by nám mali pomôcť uviezť veci na pravú mieru. Do tejto pomyselnej skupiny nesprávne zaraďujú psy ako americký pitbulteriér, americký stafordšírsky teriér či bulteriér, argentínsku dogu, ale aj dobermana či rotvajlera.

Celé toto je zrejme odvodené od psích zápasov, ktoré boli populárne od 30. rokov minulého storočia v Amerike ale aj v Európe, kde sa tieto plemená vo veľkom využívali na zápasenie. Na boj v ringu ale dokážete naučiť hocijakého psa, aj yorkšíra alebo jazvečíka. Pôvod týchto psov a to, na čo boli šlachtené, však má korene úplne niekde inde. Myslite na to, že psy, ktoré môžu byť nebezpečné pre okolie, nie je možné vymedziť na základe plemennej príslušnosti. Agresivita psov je spôsobená nevhodným zaobchádzaním majiteľa so zvieraťom bez ohľadu na jeho plemeno.

Väčšina psov typu bull, boli donedávna odporúčané ako najvhodnejšie plemená do rodiny, dokonca k deťom. No dnes z nich robíme monštrá. My ľudia. Dodnes doplácajú na svoj výzor - mohutnú stavbu tela, svaly a energiu, ktorú v sebe majú a vo väčšine prípadov aj na to, kto je ich majiteľom. Sú to psy veľmi oddané človeku, chránia si svoju rodinu, sú verné a boli šlachtené tak, aby mali vyrovnanú stabilnú povahu. Navyše, ich prah bolesti sa líši od prahu bolesti iných psov, znesú omnoho viac fyzickej záťaže, aj preto sú vhodné k deťom. Teší ich pocit uznania, potrebujú veľa pozornosti a sú veľmi inteligentné

Pit-Bull-kids-collage_600x600

NA VINE MAJITEĽ, ČIŽE TEN, KTO DRŽÍ OPRATY, NIE TEN, KTO JE NIMI VEDENÝ.

Psy tohto typu, bohužiaľ, vlastnia aj ľudia, ktorí po nich túžia z rôznych osobných dôvodov a častokrát si tým kompenzujú svoje komplexy a pocity menejcennosti. Každý jeden pes potrebuje mať pri sebe človeka, ktorý mu bude venovať dostatok pozornosti a hlavne dobrý výcvik, ktoré si to ktoré plemeno vyžaduje. Pes potrebuje komplexné fyzické a stabilné sociálne prostredie. To sú vplyvy, ktoré majú enormný dopad na správanie a prejav psa - jednotlivca, nie plemena alebo celej skupiny psov. Nie všetky psy majú rovnaké návyky a správanie. Čomu ich človek naučí, alebo ak ich nenaučí vôbec ničomu, to sa im stane vlastným.

Aj keď tieto psy majú extrémnu silu, ani náhodou nemajú najsilnejší zákus medzi psami. V National Geographics o tom dokonca urobili výskum, podľa ktorého má nemecký ovčiak dokonca silnejší hryz ako pitbull. Tak prečo toľko mýtov a stereotypov?

christopher-ayme-ocZ-_Y7-Ptg-unsplash_600x600

 

AKO MÔŽEŠ PRISPIEŤ K TOMU, ABY SA VNÍMANIE TÝCHTO PSOV V SPOLOČNOSTI ZMENILO?

Dôležité je zamyslieť sa nad tým, prečo môže byť jeden pitbull kanisterapeutickým psom a druhý agresor, ktorý napadne človeka? Asi preto, akého má doma pána. Zlý chovateľ môže vyrobiť aj z na pohľad neškodnej malého yorkšíra psa, ktorý bude napádať deti alebo ľudí na ulici. Taký istý chovateľ vychová aj z pitbulla takzvaného zabijaka, ako ich v médiách ľudia radi nazývajú.

Dennodenne sa stretávame s rôznymi problémami, kde sa hlavný dôvod kladie práve na tieto plemená. Problémom so psami nie sú psy ako také, problémom sú ľudia. Stačí sa len začať zameriavať na ten správny koniec vôdzky. ????

Minimum, ktoré môžeš preto urobiť je šíriť tieto informácie ďalej, či už medzi svojich priateľov a svoje okolie osobne, alebo zdielaním na facebooku, alebo instagrame. Budeme samozrejme radi, ak nás označíš.

Nezabudni nám zanechať odber, aby si sa dozvedel o nových článkoch ako prvý.

 

K článku náš inšpirovali úžasňáci s www.pesvnudzi.sk